top of page

Blog

Yeni Lezzetler - KALE


Globalleşmeyle birlikte hayatımıza her gün yeni ürünler, müzikler, yemekler giriyor. Dünya kocaman bir ülkeye dönüşmüş gibi, eskiden bize çok yabancı olan kültürlere, onların gelenek ve yaşam biçimlerine gittikçe alışıyoruz.

Mutfak ise bence bir kültürün en önemli parçalarından biri, daha önce hiç adını duymadığımız sebze ve meyveleri artık yanı başımızdaki markette görmek işten bile değil.

Değişik kültürlere ve onların mutfaklarına her zaman ilgi duymuş biri olarak bu beni inanamayacağız kadar mutlu ediyor. Çocukluğumdan beri yeni tarifler ve lezzetler ilgi odağım olmuştur, ama ne zaman farklı bir ülkenin yemek tarifini denemek istesem onlara özgü ve gerçekten ana öğelerden olan malzemeleri bulmakta zorlanırdım.

O yüzden hemen evimin yanı başında olan manavda ‘’kale’’ görünce gözlerime inanamadım. Hep denemek istediğim ve farklı bir lezzeti olduğuna inandığım bir sebzeydi kale, namı diğer kıvırcık lahana.

Amerikan tariflerinde yeşillik denince ilk akla gelen, lif ve vitamin açısından diğer yeşil yapraklı sebzeleri deyimi yerindeyse sollayan bir bitki.

Çorbasından, etli yemeğine pek çok yemeği yapılıyor. Benim en hoşuma giden sote şeklinde tüketmek oldu.

Sarmısaklı Kale Sote

1 adet kıvırcık lahanayı marul gibi doğruyorsunuz, az zeytinyağında sarımsak ve soğanla soteliyorsunuz. Zeyinyağı ve sarımsak fazla ısıtmaya gelmez dikkat edin, kaleyi de hafif çiğ bırakmak bence daha lezzetli oldu.

Kale Cipsi

Bir diğer tüketim şekli de cips yapmak. Evet doğru duydunuz kıvırcık lahana cipsi. Diyet yaparken özellikle patates cipsini özleyenlere ya da günlük lif tüketiminin az olduğunu düşünenlere harika bir çözüm.

Kale cipsi yapmak için, yapraklarını iyice yıkıyorsunuz. Sert parçaları çıkarıyorsunuz. Çok az yağ, istediğiniz baharatlar ve tuzla harmanlıyorsunuz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, yağlı kağıt üzerinde kurutuyorsunuz. Kenarları hafif kahverengileşmeli fakat yanmamalı, yaklaşık 10-15 dakika yeterli.

Afiyet olsun J

Featured Posts
Archive
Follow Me
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
bottom of page