top of page

Blog

Günlük Hayatta Nasıl Daha Hareketli Olabiliriz?

Kilo vermenin en kolay yöntemi negatif enerji dengesini sağlamaktır. Negatif enerji dengesi, alınan enerjinin, harcanan enerjiden düşük olması anlamına gelir.

Örneğin siz yediklerinizden ve içtiklerinizden günde ortalama 1800 kalori aldınız, yaklaşık 2300 kalori harcamalısınız ki kilo verebilesiniz.

Bu harcadığımız kalorinin büyük kısmını bazal metabolizma oluşturur. Bazal metabolizma vücudumuzdaki sistemlerin yaşamak için harcadığı günlük enerjidir. Kişiye göre değişmekte olup 1200-2500 kcal/gün gibi geniş bir aralıktadır.

Hareketli kişilerin bazal metabolizması daha yüksek ve dolayısıyla günlük harcadıkları enerji de daha fazla olmaktadır.

Sanayi devrimi öncesinde insanlar günde ortalama 9 saatlerini hareketli geçirmekteydiler. Şimdi ise masa başında, oturarak geçen süre buna eşdeğerdir. Hareket azaldıkça tüm dünyada şişmanlık artmış ve sağlık sorunları baş göstermeye başlamıştır.

Dünya Sağlık Örgütünün açıklamasına göre olması gereken aktivite düzeyi, haftada 150 dakika kardiyo (günde 20 dakika) + 2 gün kuvvet egzersizi şeklindedir.

Bu verilere göre Türkiye’de yaklaşık 25 milyon insan hareketsiz yaşam sürmektedir. Hareketsizlik en az sigara içmek kadar sağlığa zararlıdır.

Nasıl Daha Aktif Olunur?

  1. Kendiniz için doğru aktiviteyi bulun:

Egzersiz çok yoğun yapıldığında değil, düzenli yapıldığında etkili olur. Bu nedenle kendinize uygun bir aktivite seçerken, yaşınıza, kilonuza, iş saatlerinize uygun bir program oluşturmalısınız.

Çoğu kişi için en rahat yapılan aktivite yürüyüştür, yürüyüş sürenizi 20-60 dakika aralığında tutmalısınız. Ya da günlük adım sayınızı 5000’in altına düşürmemeyi hedeflemelisiniz.

Eğer yürüyüş yapmayı sevmiyorsanız; yüzme , dans, tenis vb. yapmaktan hoşlandığınız bir aktivite seçip bunu düzenli olarak uygulayın.

Uzun kaslara sahip olmak istiyorsanız esneme hareketleri, yoga ve pilates tercih edin.

Spor yaparken müzik dinlemek, tv izlemek süreyi daha rahat geçirmenizi sağlayacaktır.

Reklam aralarını değerlendirip kol-bacak-karın hareketlerinizi bu aralarda yapabilirsiniz.

2. Gerçekçi Hedefler Koyun:

Çoğu kişi spora başlarken aynı hatayı yapıyor. Ne kadar ağır spor yaparsam o kadar hızlı kilo veririm, sonuç alırım diye düşünüyor. Oysa bu sadece kaslarınızın zarar görmesine ve sizin spordan soğumanıza neden olur. Sonuç birkaç gün, en fazla 1-2 ay yapılan ağır ve yorucu egzersiz olarak kalır.

Oysa sevdiğiniz bir sporu her gün 20-25 dakika yapsanız hem kendinizi sağlıklı hissedersiniz, hem de yorulmadan hayatınıza hareket sokmuş olursunuz.

3. Motivasyon Faktörleri ile Kalıcı Hale Getirin:

Düzenli spor yapmak sizin için çok da cazip bir şey olmayabilir. Ancak bunun gerekliliğine inanıyorsanız ve hayatınızda olsun istiyorsanız kendinizi motive etmeniz gerekiyor.

Sizi motive edecek spor arkadaşları edinin, üşendiğiniz zaman sizi evden çıkaracak birileri olsun.

Kendinizdeki değişimi gözlemleyin, duruşunuzun, sağlığınızın, nefesinizin ve kıyafetlerinizin üzerinizdeki duruşunun, kaslarınız güçlendikçe değiştiğini fark edeceksiniz.

Kendinize bir zaman belirleyin, spor için belli bir saati olan kişilerin programlarına çok daha fazla uydukları gözlemlenmiştir.

Nasıl görüneceğinizi hayal edin, her adım size hayalinize biraz daha yaklaştıracaktır.

Featured Posts
Archive
Follow Me
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
bottom of page